Arbetsläger 3:51

Alla inlägg under maj 2010

Av Janne - 15 maj 2010 00:24

Ett historiskt ögonblick. Det var då jag tände i bastun för första gången.

I dag har jag alltså tagit mitt första bastubad i vår nya bastu. Det var en ny upplevelse kan man säga. Jag brände ju av kaminen för några veckor sedan så det var ju lugnt, men så hade jag ju målat plåten som den står på så det blev lite osigt i början. Det var så pass att det sved i ögonen, och jag fick öppna fönstret för att lufta jacken ibland, men skam den som ger sej, jag stod ut och oset försvann mer och mer.

Tyvärr har jag inte skaffat någon termometer än så jag vet inte hur många grader jag fick upp den i, men när jag blev svettig på ryggen gick jag ut och tog mej ett dopp i havet, det var riktigt skönt. +5 grader visade tempen på, men det var helt ok, när man kunde gå in i värmen igen.

Nu är det bara att hoppa ner i lopplådan och slagga en stund, så kanske det blir ett bad i morgon också. Ska försöka locka ner Hustrun också så hon får känna på lite värme.


  

På eftermiddagen monterade jag skorstenen.

 

  

Lite vingligt var det, innan den kom på plats.

 

  

Fastskruvad och klar. Satt riktigt stadigt i takfoten.

 

  

Lavarna behöver en liten justering.

 

  

Mysfaktorn var hög, när det sprakade i kaminen.

 

God natt, och sov gott.


Av Janne - 14 maj 2010 10:12

Sista dagen på ledigheten har nu tagit sin början. Vaknade till ett grått och dimmigt väder, men nu har solen tittat fram så det ser hoppfullt ut även i dag.


Gårdagen blev en hemsk upplevelse, jag var ju hem för att jobba min röda dag.

I onsdags kväll innan jag åkte hem, kan jag tala om att jag hade en så kallad ”Ågren” känsla i kroppen. Undrade ett flertal gånger hur man kan vara så dum så man säger att man ska jobba en dag mitt i veckan då man är ledig. Men nu är den avklarad och har gått till historien, och det blev en lindrig dag, trotts allt.


När jag kom ut till lilla Hustrun vid 4- tiden blev det att hoppa i snickarbrallorna. Hustrun hade målat om i sovrummet, så det var klart att montera upp sängbord och dylikt. Hyllorna på toan var också klara för montering, så nu är hela toaletten klar. Och jag tycker det blev ”skitbra” som man säger.


Lite senare på kvällen fick vi besök av min kusin Karl med fru. Det serverades ost och kex, samt lite vin till detta. Det blev en trevlig pratstund om krämpor och barnbarn, nästan som ett typiskt pensio-snack skulle man kunna kalla det.


Nu ska vi sätta igång med dagens göromål. En rullgardin skall kapas i sovrummet, jag skall hämta några skivor på ”Tomta” och bygga ihop en sänggavel till sovrummet, som Hustrun har ”vurmat” över en längre tid. Sedan blir det montering av skorstensrör till bastun. Måste hinna basta innan vi åker härifrån. För Hustruns del blir det målning i ”Annexet” som gäller.


Ha en bra dag, vi hörs.

Av Janne - 11 maj 2010 22:16

Undrar just varför det heter fritidsställe när man inte har någon fritid när man är där. I dag har det varit full aktivitet i lägret. Hustrun har målat väggarna i sovrummet,( vet i fasan vart vi ska sova i natt). Sedan har hon varit ute och rensat i landen, plockat grenar och krattat lite här och var på tomten. Målat igen och fixat käk.

På förmiddagen spolade jag av båtarna med högtrycken så de är rena före sjösättning, sedan fick plattorna på uteplatsen sej en duvning, samt trappan vid grusgången. I dag iordningställde jag faktiskt en liten lunch till Hustrun och mej. Det blev inlagd löksill, knäckebröd och öl, på baksidan i lä. Det var riktigt skönt i solskenet. Förövrigt har det blåst riktigt kallt i dag, sydlig vind är den sämsta tänkbara när det är kallt.


Sedan har det varit bastujobb för hela slanten. Kaminen är på plats, rökgenomgången är fixad, så i morgon blir det till att tillverka stag till själva skorstenen. Sedan är det bara att resa rökröret. En ventil ska sättas upp och den undre laven ska sättas ihop, sedan kan den invigas. Hustrun tjatar redan om att få ta sej ett dopp i havet efter bastun.



  

Kaminen på plats med stenmagasinet fullt.

 

  

Rökgenomgången blank och fin.

 

  

Och på utsidan svartmålad.

 

God natt, och sov gott.

Av Janne - 11 maj 2010 08:44

  

Det är inte motivet jag vill visa, utan det fina vädret.


Vaknade till en underbar morgon. Solen skiner med full kraft på vårt paradis.

Vi har ätit en liten frukost och Hustrun skall nu börja måla väggarna i vårat sovrum. Hon kan inte koppla av och ta det lugnt den kvinnan. Enda gången var nog när hon hade opererat nacken för tre år sedan.


Har även varit i kontakt med en schakt entreprenör på morgonen, som ska köra lite fyllnadsmassor till oss. Han påminde mej om att jag sålde en gammal Ford Tanus till honom för 40- år sedan, hur han nu kunde komma ihåg det.

Hoppas verkligen att den funkade, annars får man väl igen det nu.


Ha de gott, vi hörs.

Av Janne - 10 maj 2010 19:55

Den började med en rivstart i lördags. Maria och Eddie var här och vi började med reparationerna i ”Annexet”. Det gipsades väggar sattes upp easy cover och det lades in golv i båda sovrummen, flyttades garderober och målades väggar. Nu ska det införskaffas mera färg och ett innertak ska spikas upp i det ena rummet. Sedan är det bara lite småfix kvar.


I dag har Hustrun och jag varit in till den stora staden Norrtälje. Vi har gått omkring och myst i vårvädret, tittat in i affärer, ätit en god lunch, fikat och mått bra. Synd bara att vårväder skall bestå av så jädrans mycket regn.


Väl hemkommen har Hustrun målat en vägg som jag har satt igen, själv har jag monterat ihop och tätat delar av skorstenen till bastun. Blir eventuellt montering i morgon. Vi har tydligen en liten snigelfarm här på tomten också, räknade de som låg på stigen ner till bastun, det var 118 stycken. Inte undra på att det knastrar om skona på sommarkvällarna när men beger sej ner till bryggan.


Nu har vi ätit en god middag, bestående av matjessill och färskpotatis, som vi köpte i Älmsta. Enda nackdelen var ju att vi fick sitta inne och äta, p.g.a det urusla vädret. Kallt och blåsigt.


  

Så här fint lyste solen på Väddölandet i fredags när vi kom ut.

 

  

Noel och Juni springer i "Läskiga skogen".

 

     

Maria och Eddie jobbar förbrilt med "Annexet".

 

  

En god lunch serverades i Norrtälje, Gräddsåsen var tyvär liten och tunn,

och salladen bestod nästan enbart av ruccola.

 

  

Det isolerade röret är ihopsatt och tätat.

 

  

Här är en av polarna, i gått sälskap med sina 117 kompisar.

 

God natt, och sov gott.

Av Janne - 7 maj 2010 08:52

Sista dagen för sjukskrivning, och semestern kan börja. Känns riktigt skönt.

Natten har varit lugn, och jag lyckades att sova fram till sju. Det verkar bli en fin dag också, visserligen bara 5 grader varmt än så länge, men solen kommer fram mer och mer.


I dag på morgonen är det städning som gäller, sedan hämtning av lilla Hustrun på eftermiddagen. Ska bli riktigt trevligt att få ha henne här i nästa vecka.


Det är ju inte så mycket som händer här ute på kobben, men i går eftermiddag hörde jag ljudet av ”sirener” kommande från Grisslan hållet. Det blev starkare och starkare och jag gick ut till grillplatsen för att titta om det var Polis eller Brandbilar som kom över bron. Men det var Ambulansen som kom farande. Kände mej plötsligt krasslig, och det blev ju inte bättre när de svängde in på våran väg. Men det visade sej vara grannen som hade fått kärlkramp igen.

Han hade varit hit och hälsat på mej på eftermiddagen, jag bjöd på en öl och vi satt och pratade en stund, verkade vara hur pigg som helst, men det kan tydligen skifta ganska plötsligt.


Jag gick över för att se hur han mådde, sedan stannade jag en stund och pratade med hans fru. Hon var väl lite uppjagad och tyckte att det var jobbigt, och det kan man ju förstå.

Nu hoppades hon på att han skulle få komma hem igen efter någon dag. Det är nog inte så kul för henne att bo ensam i huset när hon nästan är blind. Får väl gå och titta in där lite då och då, och höra om man kan hjälpa till med något, misstänker jag.


Nu får ni ha en bra dag,

så hörs vi på våran semester.


Av Janne - 6 maj 2010 14:42

I morse vaknade jag halv fyra och låg vaken till halv sex, lite frustrerande. Sedan somnade jag om till nio, och det var ju skönt. Något som inte var skönt var ju att jag hade legat för länge, ryggen hade tagit stryk. Men allt ger sej ju bara man pallrar sej upp.


Dagen börjades med en robust frulle, kokt ägg och yoghurt, och med en balja lut på toppen. Vädret var strålande på förmiddagen, men sedan kom det en ordentlig regnskur, bra för växtligheten. Det börjar spira en hel del i rabatterna nu, och gräset växer så det knakar, som man säger. Inte för att jag har hört något knak, men man ser ju att det blivit längre. Får nog ta fram klipparen i näste vecka.


I morgon ska jag åka tillbaka till Väsby för att inhandla lite båtprylar. Vi har nämligen blivit med båt, Hustrun och jag. Ska lägga in lite bilder på den i nästa vecka. Jag ska även hämta Hustrun så hon också får tillbringa en vecka här ute. Vi har nämligen våran ”vårsemester” i nästa vecka och det ska bli riktigt skönt. Mycket jobb förstås men på ett behagligare vis. Har även varit i kontakt med en elektriker som kommer hit och kopplar in strömmen i parhuset som vi har byggt.


Nu kommer lite rabatt bilder.


  

Pionen med sin mörkröda färg i början.

 

  

Kärleksörten lika kraftig som vanligt.

 

  

Mini påskliljor från någon kruka, som Hustun grävde ner i rabatten.

Verkar trivas bra.

 

  

Röda gullvivor börjar att knoppas, och även löjtnandshjärtat i

bakgrunden börjar få sina knoppar.

 

  

Även syrenen är på "G".

 

  

Så är det då vår lilla " cypress" variant som vi grävde opp från blomlåden

på terrassen för några år sedan. Den är nu omkring 3 meter hög.

Inte så dåligt med tanke på den steniga jorden och brist på omvårdnad.


Ha de, vi hörs.


Av Janne - 5 maj 2010 21:30



  

Dagen bjöd på ett strålande väder, blå himmel och blått hav.

 

  

Vid 17 - tiden kom det upp hotfulla moln på himlen. Gick in för att fixa middag.

 

  

En timma senare var det sol igen, och på kvällen låg havet stilla,

Det enda man hörde var alla sjöfåglar ute i havet.

 

  

Ett skrakpar simmar förbi, och en ensam svan ligger stilla i bakgrunden.

Det är nästan som att man trivs här ute. Kan ni förstå det.

 

God natt, och sov gott.

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4 5 6 7
8
9
10 11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28 29 30
31
<<< Maj 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards