Arbetsläger 3:51

Alla inlägg under juli 2009

Av Janne - 26 juli 2009 22:30

 Nu är det söndag kväll, och vi har suttit ner och fikat och snackat. Maria och Eddie + Sofia och Danne har kommit hem från Furuviksparken. De har tydligen haft en mysig helg. Blev bjudna på Junis vinst. En jätte stor kexchoklad kaka, som innehöll en stor mängd normalstora kakor. Gott. I dag har vi varit till fam. Lundqvist på Sofielund. En helmysig stund med lunch, fika och bad i polen. När vi kom hem var det spik i bastun igen. Nu är det bara några brädor kvar. Ska upp till sågen i morgon och köpa fyra brädor som fattas. Hoppas att Hustrun och jag kan flytta ner dit i slutet på veckan. Ser redan fram mot att sitta där nere och titta på månskenet som speglar sej i vattnet. Det mina vänner är livskvalité det.

Lite bilder från dagen.

God natt, och sov gott.

Korv med bröd

Lunch, korv med bröd.


Wilda och Morfar

Wilda badar med Morfar


Wilda och Malin

Wilda barar med sin mamma


Fina dalior

Fina Dalior

Av Janne - 26 juli 2009 15:26

I dag har det varit tömning. Av tunnan alltså. Det är att sådant arbete som man gärna skjuter framför sej. Men i dag var det tvunget, om man inte ville stå och kacka. När jag burit ut tunnan skulle hustrun göra rent i själva toan. Då tappade hon en kula från kullagret som tunnan står på, och den trillade ner i urinskålen och vidare ut i avloppslangen. När vi sedan lossade slangen för att få ut kulan, så kom där ingen kula. Det visade sej att slangen var så gott som tilltäppt med avlagringar. Det var bara att göra rent där också. Och där luktade det inte smultron, kan jag säga.

Ett litet tipps till alla som har en Separett mulltoa. Urinslangen bör göras ren en gång per år. När sedan allt var fixat, upptäckte vi att det gick mycket lättare att pinka. Bra va.

Ha de, vi hörs.

Av Janne - 25 juli 2009 22:21

Nu har även jag tagit kväller. Känner mej ganska trött. Har isolerat och spikat upp innertaket på ena sidan, sånär som på två brädor. Hade tänkt göra klart sidan i kväll, men så kom grannen Klasse och började prata om sitt bastubygge, ( för fjärde gången ) så då orkade jag inte fortsätta att göra klart.

Vädret i dag har varit ett utsökt jobbarväder. Ganska mycket moln, med soligt i mellantå och varmt hela dagen. Har hört lite åskmuller på eftermiddagen men inget regn.

Wilda  har pratat hela dagen om att åka båt, så vi var ut en liten sväng i dag. Man ser att hon njuter av att sitta själv i fören och känna vinden mot ansiktet. Och då trivs även jag.

Hustrun har friserat hunden i dag, det är nog skönt för honom med lite kortare päls i värmen. Konstigt nog har han inte kommit ner till bryggan när jag tagit mina dopp. Förut om åren kom han springande så fort man gick ner för att bada. Han gick alltid fram till kanten och vände sej om så man kunde lyfta i honom. Sedan simmade han i en cirkel, och så fick man lyfta upp han igen. Han kanske börjar bli för gammal, eller så tycker han att det är för kallt i vattnet. Har legat på runt 15 grader i dag. I morgon blir det fortsättning på taket så mycket jag hinner.

Är sedan bjudna till Sofielund på lunch. Blir nog en liten rundvandring också för att titta på allt de gjort i sommar.

God natt, och sov gott.

Nyfriserad hund

Skönt med kortare päls i värmen.


Taket

Taket nästan klart.

Av Janne - 25 juli 2009 13:41

Vattnet är fortfarande Ok. Det luktar inte och smakar bra. Vi är helnöjda.

Till och med Hustrun har druckit av det och överlevt.  På förmiddagen var jag till tippen med ett lass. Sedan har jag tillbringat dagen nere i bastun. Är nu klar med luftspalten i taket, och ska börja med att isolera detsamma, och att spika upp innertaket. Sedan återstår målning, drevning, fodring runt fönster och dörrar, samt att montera den nya ytterdörren.

Har just ätit en god lunch bestående av baguette med ishavsröra. Och nu blir det en fika efter maten. Återkommer till kvällningen.

Ha de.   

Av Janne - 24 juli 2009 22:55

Nu är backventilen på plats. Det gick riktigt bra, tack vare min kusin Karl och bloggar Fredrik. Det var väldigt bra att de var här, för jag skulle inte kunnat fixat det själv. Det var ju det att både  lyfta, skruva och hålla i slangen samtidigt som skapade problem. Men allt gick som sagt var mycket bra. När vi satte igång pumpen så sprutade det vatten tillbaka ner i brunnen, som planerat. Var sedan in och kollade vattnet som kom ur kranen, och det varken luktade eller smakade konstigt. Jag är helnöjd med detta resultat, så nu kanske hustrun inte behöver köpa flaskvatten mera. Här kommer lite bilder från dagens övningar.

God natt, och sov gott.

Detta är inte någon jordgubbsförsäljning.


 Operationsbordet är dukat.


Är det nått fölk där nere.


Pumpen är upphissad.


Den nya backventilen.


Uppdraget utfört.


Wilda tittar nyfiket på.

Av Janne - 24 juli 2009 09:50

Som ni kanske har hört så luktar även vårat vatten ”umpa”. Det är ”Metangas” som bildas i brunnshålet. Detta innebär som sagt var att det luktar skit om vattnet när man spolar i kranen.

Hustrun har faktiskt påpekat detta vid ett flertal tillfällen under årens lopp, och vill inte dricka det så gärna. Det har gått bra om man fyller en tillbringare med vatten och ställer det i kylen en stund. Då blir det luftat och lukten försvinner. Men nu på sommaren är det lite andra varor som har högre prioritet i kylen, och då får vattnet vika hädan.

 

I måndags var hustrun och jag bjudna till Ekelunda gård, på en lite finare tillställning. Det serverades goda ostar, med tillbehör. ( Som jag nämnt lite tidigare i mina inlägg). Då kom vattnet upp på tapeten, Ja bokstavligt talat alltså.

 

Min omtänksamme käre kusin och hans gemål, var lite senare i veckan och hälsade på sin dotter och svärson i deras trevliga hem i Åkersberga. Där kom ämnet upp igen. Och som en tillfällighet råkade svärsonen Håkan, ( en alldeles förträffligt snäll människa)besitta alla verktyg och delar för detta göromål. ( Han råkar vara rörmokare den jäveln).Sagt och gjort. Min käre kusin lånade hem verktygen som erfordras vid detta ingrepp

Och i dag är det den stora dagen då detta ska åtgärdas.

Återkommer lite senare med lite bilder från ingreppet.

Ha de, vi hörs.

Av Janne - 23 juli 2009 19:15

I dag har jag varit en sväng till Väsby och bunkrat. Har hämtat dörren jag beställde på K-rauta samt handlat lite på Byggmax och coop till Annexet. Och när jag kom hem gjorde jag en ny upptäckt. Det har ju alltid varit jag som snickrar i den här familjen, om man nu bara räknar med hustrun och hunden också. Men så i dag när man råkar lämna lägret för en stund, vad händer då. Jo hustrun börjar lägga golv tillsammans med mellandottern i lekstugan. Och det blev bra dessutom. Där har det mätts, vinklats och sågats med sticksåg. Snacka om överkörd. Här har man trott att man har varit oumbärlig, och så trampar de in på en annans domäner. Nä här ska bli ”räfs och rättning”. Ska redan i morgon dag skicka ner dem till bastun för att färdigställa den. Så kan jag ställa mej i diskbaljan,( som de säger),. Det skulle göra gott till mina fötter.

God natt och sov gott.

Golvet i lekstugan.

Nya golvet i lekstugan, som Hustrun och Malin fixade i ett kick.


Möblerna

Möblerna som Hustrun målade, sittande på färgburks locket.


Spisen

Spisen från OBH-nordica


Fönster bord

Fönster bord att sola sej vid.

Av Janne - 22 juli 2009 22:13

En vattenshow i två akter.

Allt började så bra med att jag bröt elen. Sedan stängde jag av vattnet, öppnade kranen i duschen så allt vatten kunde rinna ut. Väntade tills det slutat rinna och började sedan att lossa  några rörkopplingar. Det visade sej då att det förbenade vattnet inte alls hade runnit ut. Det stod nämligen som en fontän ur röret. Fort som tusan försökte jag få röret på plats igen.

 

Ett bra tips till alla fritids rörisar. Införskaffa gärna hinkar och vattenabsorberande trasor innan ni lossar en rörkoppling. Och jobba gärna i våtdräkt.

 

När så allt vatten var upptorkat, och jag hade fått av mej de blöta kläderna återupptog jag arbetet med att demontera rören. Nu gick det bättre, kom bara vattenmängder som var hanterbara. Hade som mest bara fyra hinkar i omlopp. När jag ansåg mej ha fått ut allt vatten ropade jag på min svärson Eddie för att få hjälp att lyfta ut den gamla beredaren. Gjorde ett provlyft men hörde då ett skvalpande ljud. Beslöt oss då för att öppna backventilen igen.

Det kom ut 48 l. vatten. Jag kan säga att beredaren kändes mycket lättare sedan.

Fick in den nya beredaren på plats och drog de nya rören. Lätt som en plätt.

När det var klart serverade min hustru en magnifik Italiensk inspirerad middag, bestående av hemmagjord pizza.

 

Andra akten.

Nu började elinstallationen, i form av instoppande av en kontakt. Gick ganska bra faktiskt.

Sedan skulle vattnet släppas på. Som tur var befann sej min kära hustru på övervåningen.

Att människan kunde komma till undsättning så fort, är för mej en gåta. Det var nämligen inte ett lekage, utan snarare en kaskad av vatten. Själv stod jag bara och skrek ”panik, panik” och letade efter mina hinkar som jag så självsäkert hade burit ut på gården, av någon anledning. Men hustrun tacklade undan mej som stod i dörröppningen och skrek, och kastade sej sedan utan dödsförakt in i det vattensprutande rummet och lade ett tryckförband i form av ett badlakan runt lekaget. Var hon nu hade snappat upp det någon stans på vägen ner? Fick tillslut stopp på kaskaden, och kunde demontera röret som läckte. Hade glömt en klämring, så klart. Sitter nu med en välförtjänt Wiskey i handen efter en slitsam dag, och väntar på det varma vattnet.

God natt och sov gott.

Lilla Affe.

 Affe beredd på det värsta.


Ett kontrolerat lekage.


Skulle ta ett kort, men upptäcker vattensprut. Beklagar.


Eddie förbereder för upphängning.


Nya beredaren på plats.

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29
30
31
<<< Juli 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards